Hållbarhetsbedömning

Syftet med hållbarhetsbedömningen är att utvärdera om översiktsplanen förbättrar förutsättningarna att leva och verka hållbart i Järfälla. Hållbarhetsbedömningen ska uppfylla plan- och bygglagens krav om konsekvensbedömningar och miljöbalkens krav på miljökonsekvensbeskrivning.

Hållbarhetsbedömning av samrådsförslaget

Hållbarhetsbedömning av samrådsförslaget

 

Bakgrund

Vid framtagandet av en översiktsplan ska en strategisk miljöbedömning genomföras och en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) tas fram. Syftet är att integrera miljöaspekter i planen så att en hållbar utveckling främjas. Miljöbedömningen genomförs parallellt med, och integrerat i, planprocessen. För att säkerställa att samtliga aspekter av hållbar utveckling beaktas i planarbetet har Järfälla kommun valt att integrera MKB:n i en bredare hållbarhetskonsekvensbedömning (HKB) utifrån de principer för hållbar utveckling som tagits fram inför arbetet med den nya översiktsplanen.

Järfälla kommuns förslag till ny översiktsplan omfattar hela kommunens yta och visar hur Järfällas mark- och vattenområden ska hanteras. I planen redovisas mål, principer och avvägningar kring hur byggnader, mark och vatten ska utvecklas och bevaras i framtidens Järfälla. Hållbarhetsbedömningen har varit en välintegrerad process som följt framtagandet av planförslaget. Förslag på inriktningar, förtydliganden och ställningstaganden för att öka hållbarheten i planförslaget har kontinuerligt tagits upp i arbetet med planförslaget. Utarbetande av olika planalternativ och nollalternativ (alternativ där ingen ny översiktsplan tas fram) har genomförts tillsammans med projektgrupp för översiktsplanen.

 

Principer för hållbar utveckling

Inom ramen för framtagandet av Järfällas nya översiktsplan har femton principer för hållbar utveckling arbetats fram, dessa bygger upp de delar av de tre dimensionerna av hållbar utveckling - social, ekologisk och ekonomisk - som bedömts särskilt relevanta för Järfälla och för fysisk planering. Hållbarhetsbedömningen tar avstamp i dessa principer.

Bild över framtagna principer för hållbar utveckling

Bild över framtagna principer för hållbar utveckling

 

Värderos

I värderosdiagrammet ges en samlad bild av hur nuläge, planförslag och nollalternativ relaterar till varandra. Den yttersta ringen motsvarar absolut bästa hållbarhet och cirkelns centrum sämsta hållbarhet. Genom att koppla samman utfallen för de olika hållbarhetsaspekterna markerar de olika alternativen en yta i diagrammet, ju större yta ju högre sammantagen hållbarhet. Ringen i mitten ska ses som ett medelvärde för kommuner med jämförbara förutsättningar då Järfällas förutsättningar och placering i landskapet påverkar vilka möjligheter och utmaningar kommunen har för att stärka hållbarheten.

Värderosen är uppbyggd utifrån samtliga konsekvensbedömningar som har utförts, där det för flera principer har utförts ett flertal olika konsekvensbedömningar i syfte att fånga upp olika relevanta miljö- och hållbarhetsaspekter. Utfallet i värderosen är en sammanslagning av dessa bedömningar för varje princip.

 

Grafisk bild över processen från samråd att planen vinner laga kraft

 

Samlad bedömning av planförslaget

Översiktsplanen för Järfälla 2050 har överlag höga hållbarhetsambitioner. Det finns en god potential att uppnå en förbättring av flertalet hållbarhetsaspekter om kommunen följer översiktsplanens strategier och mål i sin fortsatta planering.

Konsekvenserna för ekologisk hållbarhet är positiva jämfört med såväl nollalternativ som nuläge. Klimatneutralitet och Grön infrastruktur är två av de principer där planförslaget bedöms medföra särskilt positiva konsekvenser. Utbyggnaden av den regionala stadskärnan i direkt närhet till kapacitetsstark kollektivtrafik ger mycket goda förutsättningar att minska utsläppen från transporter. Den goda tillgången till kapacitetsstark kollektivtrafik ger också positiva konsekvenser för ett Jämställt och jämlikt transportsystem. Tillskapande av en stor mängd bostäder i kombination med tillgången till pendeltåg, regionala cykelstråk, två nya tunnelbanestationer och nya expressbusslinjer ger mycket goda förutsättningar för ett klimatsmart resande. Ökad tillgänglighet till service och övriga tjänster medför även minskade behov av resor överlag. Klimatpåverkan från den biltrafik som kvarstår är dock beroende av en nationell omställning av fordonsflottan, detta medför en viss osäkerhet i fråga om klimatpåverkan från transporter.

Det är viktigt att tydliggöra att klimatpåverkan från byggskedet förväntas vara omfattande, även om den till viss del kan mildras genom kommunens höga ambitioner kring material och masshantering, där planförslaget har ett mycket starkt fokus på klimatneutralitet och cirkulär ekonomi. Detta uttrycks genom strategier för att minska klimatpåverkan genom att effektivisera användning av mark, befintlig infrastruktur samt material och resurser.

Samtidigt som den regionala stadskärnan byggs ut tydliggör planförslaget även vikten av Järfällas ekologiska landskapssamband och beskriver åtgärder för att stärka dessa. Landskapssambanden har tydligt ritats ut på mark- och vattenanvändningskartan vilket ger goda förutsättningar att beakta dessa även i den fortsatta planeringen.

Järfällas geografiska läge med bland annat Mälarbanan som genomskär kommunen ger goda förutsättningar för hållbart resande, samtidigt skapar utveckling i närhet till E18 och Mälarbanan sämre förutsättningar för hälsa då dessa är källor till buller, luftföroreningar och risker kopplat till farligt gods. Utbyggnaden av regionala stadskärnan gör att fler riskerar påverkas av de negativa hälsoeffekterna. Planförslagets mål och ambitioner är dessutom att stärka befintliga kolsänkor för att kunna lagra koldioxid och därmed bidra till kommunens ambitioner om klimatneutralitet.